Medi Ambient salva una espècie endèmica de la flora del Puig Major

La Conselleria de Medi Ambient ha aconseguit salvar una espècie única en el món i endèmica de la flora del Puig Major, el túrbit del Puig Major (Ligusticum hutteri). La muntanya més alta de les Balears és el punt de major originalitat i valor de la flora de la nostra Comunitat, ja que per la seva altura i microclima s'hi mantenen diverses espècies relictes d'èpoques més fredes, estretament relacionades amb la flora pirinenca, alpina i del centre d'Europa. Algunes d'aquestes espècies són úniques del Puig Major i altres es troben en altres cims de la Serra. Un dels endemismes exclusius és el túrbit del Puig Major, una planta de la família del fonoll, que des de fa anys es considera com l'espècie més amenaçada de la flora de les Balears.

El principal problema dels túrbits, i d'altres espècies de la flora del Puig Major, és l'acció de les cabres, que devoren tot tipus de plantes i en els darrers anys han arribat a proliferar excessivament.

La Conselleria de Medi Ambient treballa en la recuperació d'aquesta planta, amb actuacions sobre el terreny, la més important de les quals és la protecció física d'algunes de les zones on creix el túrbit, protecció que impedeix la pastura de les cabres. S'ha de destacar també la bona col·laboració de la propietat i dels caçadors de la finca, que intenten reduir el nombre d'exemplars de cabres en la zona alta del Puig Major, així com del comandament de la base militar, que facilita els accessos de tots els que intervenen en aquestes tasques. Els tancats han demostrat la seva eficàcia i han permès un bon ritme de creixement de les plantes protegides i una bona producció de llavors. De forma complementària, i amb la col·laboració del Jardí Botànic de Sóller i del Jardí de Lluc, es cultiven túrbits en condicions controlades, tot i que fins ara hi ha hagut moltes dificultats en aconseguir que produeixin llavor, probablement perquè el microclima dels jardins no és el mateix que el del Puig Major.

Native Feed