En el nucli urbà de Sóller i del Port hi ha 723 arbres que són de titularitat pública. Molts d’aquests arbres es troben malalts afectats per diferents castes de fongs o paràsits com l’aranya roja i d’altres són vell i presenten diferents graus de podridura en les soques. En la gran majoria dels casos els exemplars han quedat ofegats per l’asfalt i n’acusen l’estrès amb un mal aspecte de les fulles i dels troncs que també estan afectats per la contaminació urbana.
Tot la fama de Sóller com a «ciutat jardí», Sóller no compta no compta a hores d’ara amb un catàleg fiable dels arbres municipals que permeti un manteniment acurat i programat i les campanyes de poda s’han fet des de fa molts anys de forma desordenada i irregular.
Ara l’Ajuntament vol disposar d’aquesta eina de treball i en primera instància ha realitzat un inventari dels exemplars que existeixen en els seus carrers i places, i d’altres espais públics de titularitat municipal, a fi de, si més no, començar a programar el manteniment.
Per aquest motiu l’Ajuntament ha començat per dividir el nucli en dos sectors de zones arbrades que seran exsecallades i tractades bianualment de forma alterna.
Segons la regidora de Medi Ambient, Catalina Esteva, aquesta és la primera passa per començar a millorar la situació de l’arbrat públic massa vegades afectat per aspectes urbanístics o de circulació que en disminueixen la qualitat o en minven el nombre.
De 84 a només 1
L’inventari realitzat per l’Ajuntament posa de manifesta que el carrer amb més arbres de Sóller és el de sa Mar, on hi ha un total de 84 exemplars, mentre que altres vies i places en tenen només un. Aquest darrer seria el cas de la plaça de Biniaraix o del carrer Rullan i Mir. Altres carrers molt arbrats són la Gran Via, amb 79 exemplars seguit a distància per altres ja amb nombres molt inferiors.
Esteva admet que no existeix tampoc un programa de substitució ja que molts dels exemplars més vells poden anar desapareixent. Tot i això l’Ajuntament ja ha establert mesures per evitar desaparicions innecessàries o motivades únicament pe finalitats particulars, com és l’obertura d’un garatge o l’edificació d’una casa. En aquests casos, abans d’obtenir llicència s’haurà de justificar la tala de l’exemplar i «compensar» amb la sembra d’altres espècimens.
Un altre aspecte que l’Ajuntament desconeix és la categoria taxonòmica de la majoria dels arbres que hi ha a la Vila, és a dir, a quina espècie pertanyen i si aquestes són les més adients pel tipus de ciutat i pel seu microclima.
Esteva assegura que tota aquesta informació «s’anirà completant». De moment s’ha establert un pla bianual de poda que enguany començarà dia 21 d’aquest mes per la zona 1, formada per 21 carrers als que s’afegirà la plaça de Biniaraix.
L’Ajuntament demana la màxima col·laboració ciutadana per facilitar aquestes tasques i també per contribuir a la conservació dels arbres ja que són un element viu que dignifica el poble i que, per una manca de política medioambiental activa han estat fins ara molt abandonats.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Setmanari Sóller.
De momento no hay comentarios.