Ampli consens per trobar una fórmula de gestió per a la Serra Tramuntana

El Consell de Mallorca, juntament amb 50 entitats i associacions ciutadanes, dóna un pas més perquè la Serra de Tramuntana sigui declarada Patrimoni de la Humanitat

Raixa ha acollit la sessió de debat de les propostes d'actuació que s'han plantejat als tallers de participació ciutadana que ha organitzat el Departament de Territori del Consell de Mallorca i en els quals han participat més de 50 entitats i associacions de diferents àmbits relacionats amb la serra de Tramuntana, així com ajuntaments. Aquestes propostes s'inclouen en el futur Pla de gestió de la Serra, un document que contemplauna sèrie d'actuacions en distints àmbits per potenciar i a la vegada preservar l'entorn de la Serra.

La consellera de Territori ha donat la benvinguda als participants i els ha felicitat per la tasca desenvolupada als tallers de participació, que ha donat com a resultat el document de propostes que es recullen al Pla de gestió de la Serra. Un document valuós, ha assenyalat Dubon, perquè ha sorgit del debat i la participació de molts de col·lectius i de la necessitat de gestionar un espai valuós, i fràgil a la vegada, com és la serra de Tramuntana.

M. Lluïsa Dubon ha assenyalat que les propostes reflecteixen totes les virtuts de la Serra, paisatgístiques, històriques, patrimonials i humanes que s'han de tenir en compte a l'hora de valorar la Serra com el patrimoni de tots. Ha recordat que durant el procés de participació s'han recollit un total de 133 propostes dels diferents col·lecitus i que al document final són 53 les idees pactades.

Per la seva banda ell director insular d'ordenació del Territori, Jaume Mateu, ha estat l'encarregat de presentar les propostes consensuades que es recullen al Pla de gestió de la Serra i que es divideix en quatre apartats. Un primer apartat de desenvolupament econòmic, amb la idea principal de preservar, revaloritzar i potenciar un desenvolupament sostenible de la Serra, tenint en compte les persones que el fan possible. En aquest apartat s'inclouen dues propostes principals, la de compensar els pagesos i els propietaris pels serveis ambientals i culturals que realitzen, i una altra proposta, la d'impulsar polítiques per fer rendible l'activitat agrària, forestal i l'artesania, per tal de garantir els usos agraris de les finques.

Un segon apartat d'educació, sensibilització i participació. En aquest cas, dues són les propostes més fortes, la d'impulsar un programa de recuperació de la memòria i la tradició oral i una altra, d'ampliar la participació de propietaris i entitats en l'òrgan de
gestió.

El tercer apartat seria de patrimoni, amb la idea general de facilitar tràmits i simplificar normatives per protegir el patrimoni, amb dues propostes: per una banda, subvencionar les activitats tradicionals per fer més competitius els productes locals i, per l'altra, reduir i agilitar els tràmits administratius associats a la recuperació del patrimoni.

El quart apartat està dedicat a la gestió de visitants amb la idea de promoure un ús recreatiu i turístic de la Serra, respectuós amb l'entorn, que tengui en compte la capacitat de càrrega del territori i la diversitat d'usos. En aquest apartat les propostes amb més suport assenyalen la necessitat d'estudiar la capacitat de càrrega dels llocs més massificats i establir regulacions dels turistes que hi arriben en transport motoritzat, i també s'assenyala la possibilitat de promoure convenis avantatjosos per als propietaris privats que facilitin el pas de vianants. Una altra idea que recull el document és la de crear zones d'acampada fora de la Serra per alliberar les que ja hi ha d'usos no desitjats.

Durant la sessió de debat, els representats dels diferents col·lectius han manifestat la seva satisfacció per la feina realitzada i esperen que el pla de gestió sigui una realitat. Per últim la consellera Dubon ha explicat que el dilluns se lliurarà al ministeri de Cultural el document final de la candidatura de la Serra a Ptrimoni de la Humanitat i que inclou el pla de gestió.

NATIVE