Els empresaris es podrien fer enrere amb el sòl industrial

No accepten les condicions en que es vol lliurar el polígon i, el Pacte, així, tampoc no el vol

Ni els empresaris ni l'Ajuntament de Sóller no estan disposats, ara per ara, a fer la recepció del polígon industrial de Son Angelats, perquè les parcel·les resultants del seu anivellament no reuneixen les condicions que figuren al contracte de compravenda subscrit entre els industrials i el Govern. Així ho van manifestar dijous, indignats, els empresaris a Francesc Bauzà, responsable de polígons de l'IDI i a Rafel Crespí, de CAIB Patrimoni, entitats promotora i titular del polígon industrial, respectivament. L'edil de Promoció, Miquel Gual, i la regidora de Medi Ambient, Catalina Esteva, també consideren que les parcel·les no es poden lliurar en aquestes condicions, atès que la solució implica afectar la zona verda pública o construir-hi un gran mur de contenció. Els industrials també es neguen a assumir aquesta darrera despesa.

Els industrials denuncien que el Govern els vol lliurar els solars en condicions que «no són les pactades» en els respectius contractes i alguns adverteixen que «podrien tornar enrere i no adquirir els terrenys».

Menys superfície útil

La queixa fa referència a les parcel·les resultants després del seu teòric anivellament ja que s'han hagut de fer uns talussos que, en algun cas, no queda sòl suficient per a la construcció d'una nau industrial de les dimensions que necessiten. Els talussos resultants de l'excavació s'han «menjat», en algun dels solars, el 50% del sòl útil, un aspecte que no «poden ni volen assumir». Però la situació és encara més greu: si l'eliminen aquests talussos augmentant l'excavació els empresaris hauran d'assumir un mur de contenció d'entre 7 i 10 metres d'alt, una obra que tendria un cost «superior al d'una nau industrial». Cal recordar que algunes de les parcel·les adquirides ja tenen un cost de més de 400.000 euros.

Per altra banda la Vila no vol que el talús quedi dins la zona verda, la qual cosa alliberaria bona part del solar primer per no perdre part d'aquest sòl públic però, sobretot, perquè «la responsabilitat en cas d'esllavissada passaria a ser de l'Ajuntament», assegura Catalina Esteva.

Miquel Gual anà encara més lluny i va «reptar» el PP a «comparèixer davant els compradors dels solars i a explicar-lis amb quins criteris i en quines condicions va decidir fer un polígon en una zona de muntanya on és més que evident que no hi cap».

NATIVE