La subvenció del túnel ja ha deixat de ser opaca a Hisenda i enguany s'ha de declarar

Després de més de 13 anys, per primer cop els residents a Sóller i Fornalutx que tenen dret a descompte al túnel de Sóller i que, a més, cobren del Govern la subvenció del peatge, veuran reflectida aquesta aportació econòmica a les dades fiscals per a la seva declaració de l’IRPF.

Des de que el gener de l’any 2003, el Govern del pacte de Progrés va decidir abonar als residents l’import reduït que abonen pel seu pas pel túnel hi ha hagut controvèrsia sobre la obligatorietat o no de declarar aquesta ajuda. Els professionals de gestió de Sóller ho han tengut clar des del primer dia i la majoria d’ells sempre han recordat que «s’ha de declarar qualsevol subvenció que es rebi a no ser que el decret de la mateixa subvenció indiqui de la exempció de declarar-la, que no és el cas de la del peatge del túnel».

Les gestories de Sóller estimen que menys d’un 10 per cent dels beneficiaris han complit fins ara amb aquesta obligació tributària tot i que admeten que -pels motius que siguin- fins enguany la CAIB no havia proporcionat a Hisenda el llistat de beneficiaris, per la qual cosa «només complien els més escrupolosos o els que tenien por a una sanció». Molts dels que ho declaraven fa 10 anys ho deixaren de fer poc a poc en veure que Hisenda no reclamava als que no ho feien. Aquesta situació por canviar radicalment a partir d’aquest any.

Complementàries?

Les gestories ja han començat a rebre consultes sobre la inclusió de l’ajut a la declaració corresponent a l’any 2015 ara que acaba de començar la campanya.

Ara també hi ha el dubte si s’han de declarar els exercicis anteriors mitjançant complementàries, sobretot perquè l’Agència Tributària només ha inclòs a la informació fiscal els imports rebuts el 2015.

Segons les fonts consultades «la problemàtica mes sagnant ve donada pels casos on per les circumstàncies de renda no era necessària fer la declaració i que ara per mor de la subvenció els obligarà a fer-la i fins i en alguns casos pot significar pagar tan o més que l’import de la subvenció rebuda».

A més resulta que a finals de l’anterior legislatura el Govern del Partit Popular va deixar d’abonar mensualment l’import de la subvenció, com havia vengut fent puntualment des de gener del 2003. Aquest fet va provocar fortes protestes entre els usuaris freqüents, ja que alguns d’ells -si es desplacen cada dia a Palma- poden arribar a pagar més de 1.200 euros anuals en concepte de peatge. Les protestes van fer que el Govern -que ja devia més de dos anys de subvenció- començà a posar-se al dia del pagament per la qual cosa durant l’exercici 2015 moltes persones van ingressar imports relativament elevats que ara hauran d’incloure a la seva declaració.

El Govern deu ara uns sis mesos de peatge per posar-se totalment al dia.

NATIVE