El Govern ajudarà a aconseguir la protecció de la taronja de la Vall

El Govern Balear, mitjançant la Conselleria d’Agricultura «donarà suport amb tots els mitjans de què disposa» la recuperació de la taronja de Sóller «ja sigui mitjançant la creació d’una marca d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP) o d’una denominació d’Origen Protegida (DOP)», en resposta a la iniciativa liderada per la Cooperativa Sant Bartomeu i que ja s’ha plasmat en una ponència tècnica que treballarà amb aquest objectiu.

Dijous va quedar constituïda a Sóller aquesta ponència que, segons va explicar el president de la Cooperativa, Miquel Gual, «lluitarà per aconseguir per a la taronja de Sóller una indicació geogràfica protegida».

La iniciativa compta amb el suport dels ajuntaments de Sóller i Fornalutx. El primer assignarà un tècnic per documentar la història dels cítrics de la Vall -un requisit indispensable- mentre que el segon cedeix un hort que es destinarà als cultius experimentals.

També participen l’empresa Fet a Sóller, principal exportador; Agroilla, amb suport tècnic; la Direcció General d’Agricultura i la Cooperativa Sant Bartomeu.

Dues vies

 No obstant això el debat sobre la qualificació que es persegueix per a la taronja local acaba de començar. Franz Kraus, de Fet a Sóller, aposta per una Denominació d’Origen Protegida per a les varietats «que només existeixen a la Vall, com la canoneta», destinades sobretot a suc, i afirma que la tramitació d’una IGP «es pot allargar més de cinc anys i no és segur que es pugui obtenir, mentre que una DOP pot ser realitat en un any per a un producte que no existeix a cap altra banda del món».

Sigui com sigui el principal inconvenient d’ambdues possibilitats és la definició de les varietats. D’una part els tècnics assenyalen que les races solleriques «no s’han empeltat mai sobre peus nous i per tant es desconeix com reaccionaran». Per altra banda les races tipus «valència» són més rendibles i suposen el 50 per cent de la producció.

NATIVE