El clàssic format del correbou de Fornalutx passa a la història

Foto: M. A. Canals

Més condicions a l’Ajuntament de Fornalutx pe per celebrar a partir d’enguany el correbou i sempre que s’aprovi la nova llei animalista aquest mes de juliol ja que, en cas contrari, ja es pot descartar la seva celebració per setembre
La conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern Balear ha tornat tirar per terra el format de correbou presentat pel batle, Antoni Aguiló, i que segons ell mateix anuncià fa dues setmanes havia estat pactat amb animalistes i amb representants dels partits d’esquerres.
Cal recordar que es tractava de fer un correbou amb l’animal amollat i a un recinte tancat i es plantejava fer-ho a Sa Comuna. Això no obstant des de la Conselleria de Medi Ambient ja s’ha indicat al batle, Antoni Aguiló, la «impossibilitat» d’aquesta fórmula i es proposa, en tot cas una alternativa: el bou no podrà ser un toro de lídia sinó un bou domèstic i a més haurà d’anar anellat pel nas (per poder-lo controlar millor com es fa a les granges ) i no podrà anar fermat per la banyes sinó subjectat amb un arnès. A més la proposta de la Conselleria que en aquests moments encara està negociant el batle també suposaria que el bou hauria de ser de propietat municipal i viure a lloure en una finca -a Sa Comuna- de manera que cada any es davallaria el mateix animal. «Realment és l’esperit original de la festa» argumentava Aguiló després de reunir-se amb Vicenç Vidal i amb Mateu Ginard, «a excepció de que després de la davallada no es pot enviar a l’escorxador sinó que ha de tornar a pasturar». Aguiló, que treballa de forma incansable per poder conservar la tradició malgrat suposi tornar als seus orígens, no amaga que aquesta proposta presenta també molts problemes i dubtes». La Llei, si és que s’aprova, diu ben clar que l’animal no es podrà sacrificar després del correbou però, «si és un bou amb la seva cartilla ramadera i propietat de l’Ajuntament, el seu destí no pot ser l’escorxador quan el propietari consideri, com fa qualsevol, ramader de l’Illa?» es pregunta el batle.

Entrenament

No és aquest l’únic problema que suposa conservar la festa d’aquesta manera. Per exemple Aguiló argumenta que un bou d’aquestes característiques no podrà córrer el dia de la festa si no és entrenat per fer-ho, la qual cosa també presenta una problemàtica i probablement tampoc no serà acceptat pels animalistes. Aguiló recorda també que «el dia de la festa el trasllat de sa de Sa Comuna a peu és complicat per la gran distància i en camió també suposarà moltes condicions tècniques». El batle de Fornalutx té seriosos dubtes de si finalment hi haurà o no correbou. «el que està clar és que si no s’aprova la Llei enguany, no». Però, i si s’aprova?. En aquest cas enguany probablement la ‘festa’ es limitaria a una «amollada institucional del bou a la finca pública», admet el batle.
Aguiló havia de celebrar aquesta setmana vàries reunions més amb membres del grup parlamentari del PP perquè recorda que «fins i tot si s’aprova la Llei balear existeix el risc d’un recurs d’inconstitucionalitat que podria prosperar ja que la Llei serà automàticament denunciada pels col·lectius taurins».

NATIVE