-Com es diu el moviment que heu creat? Quin temps fa que el posàreu en marxa i per quin motiu ho vàreu fer?
-El grup es diu ‘Moviment Jove de Sóller’. Vàrem optar per aquest nom perquè és senzill i reflecteix realment el que seim. Ens vàrem ajuntar fa dos mesos, començàrem fent reunions per saber les opinions de tots i totes i veure cap a on havíem de tirar. I el que ens va dur a posar en marxa la iniciativa fou la situació que estam patint els residents per culpa del turisme actual.
-Qui formau el grup? Hi ha algú al capdavant o tothom té la mateixa responsabilitat?
-En total, al grup som 16 joves del municipi d’entre 20 i 27 anys. I no, per ara ningú està al capdavant, tots tenim la mateixa funció. Tenim una estructura horitzontal i assembleària.
-Convidau a més gent a unir-se al moviment? Tan sols voleu gent jove o també, de cara a un futur, voldríeu incorporar adults que també pateixin la situació?
-Per ara no hem plantejat ampliar el grup a nivell organitzatiu, però en un futur no ho descartam. Tot i això, convidam a tothom que tengui propostes per millorar el model turístic a què es posi en contacte amb nosaltres. Volem també que quedi clar que aquestes accions no són només per fer renou, sinó que són per defensar el dret bàsic a una vida digna i no haver de partir del nostre poble. I participar en aquestes accions per a nosaltres és demostrar que ens importa i preocupa la situació i que volem formar part de la solució.
-Pensau que els joves sou els més afectats amb l’habitatge?
-Sí, la gent jove avui dia creim que seim els més afectats, xerram de la problemàtica que ens trobam a l’hora de poder accedir a un habitatge. Cada vegada veim més que la classe treballadora es veu amb més i més dificultats per trobar un habitatge, sobretot en el nostre municipi. Molts ens veim obligats a viure a casa dels nostres pares o a partir del nostre municipi. És impossible assumir les despeses que ens demanen per a un lloguer. I ja per comprar, ni en parlem.

-Com heu notat vosaltres aquesta problemàtica per accedir a un habitatge? Us dona la sensació que va empitjorant?
-Ho hem notat de forma directa, ja que, com digué en Toni Marcús en una entrevista, els preus durant els darrers anys s’han disparat. Entre el 2015 i el 2024 han pujat un 180%, mentre que els sous tan sols han pujat un 29%. A Sóller, un 35% dels habitatges estan destinats a residències secundàries o són habitatges buits. A més, AIRBNB té aquí unes 160 ofertes que no estan registrades. El problema s’ha fet evident amb el pas dels anys. Ens mostram preocupats i descontents amb el model turístic. Tot això respon a un model econòmic basat en l’especulació i en el turisme massiu.
-Quins objectius us heu plantejat dins el moviment?
-Recuperar la possibilitat de viure dignament a Sóller, defensant el dret a un habitatge assequible i a uns espais públics que els puguem gaudir els residents; tenir un poble amb un teixit social i comunitari; volem també visibilitzar les conseqüències negatives ambientals, polítiques i de mobilitat d’aquest model actual; i cercam canalitzar el nostre descontent passant de la queixa a l’acció.
-I quines solucions proposaríeu?
-Són problemes que no es poden resoldre d’un dia a l’altre. Sense la implicació de la societat i dels grups polítics serà impossible. Però plantejam apujar els imposts als habitatges buits (IBI, fems i aigua); regular la compra d’habitatge demanant un mínim d’anys de residència aquí; limitar el nombre de places turístiques; incentivar el lloguer de llarga durada protegint els llogaters i propietaris; seguir denunciant i sancionat el lloguer il·legal; i limitar l’accés de vehicles.
-Què més reivindicau? I quines accions heu fet fins ara?
-Tot va lligat. Volem lluitar contra el model turístic, d’aquí és d’on venen tots els problemes d’habitatge, ecològics, de col·lapses, etc. Per ara, ens vàrem presentar amb un manifest i una petita manifestació a Plaça, i tenim pensades altres accions.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Setmanari Sóller.
De momento no hay comentarios.