Musicoteràpia: és l’ús de la música i dels elements musicals tals com el ritme, el so, la melodia i l’harmonia, que realitza un músicoterapeuta qualificat, amb finalitat terapèutica, per assistir necessitats físiques, socials i cognitives d’un pacient, per rehabilitar alguna afecció. Però també disposa d’una finalitat preventiva ajudant a l’hora d’augmentar o restablir la salut mental (de gran ajuda en demències, esquizofrènies i altres) o física d’un pacient.
Els principals objectius són facilitar/promoure la comunicació, l’aprenentatge, el moviment, per millorar el benestar general i la salut.
La música està vinculada amb les emocions i els sentiments. Per exemple, hi ha moments de la nostra vida que es vinculen a tal o qual cançó, cantant i grup musical. Si existeix una baixada emocional o una necessitat de recordar moments feliços, ens apropam a aquestes músiques. Sens cap dubte ens millora la part emocional i l’espiritual.
Uns del elements que ens poden ajudar a fer més fàcil aquest llarg periode és (sí, ho heu endevinat) la música. Sobretot en la part lúdica, fent que els temps passi millor i més ràpid, amb un caire divertit, però també pot resultar molt interessant i necessari l’element espiritual i trascendent que moltes músiques duien implícites.
Molta gent de Sóller i de per tot arreu, s’han apuntat (a través de les xarxes socials) a la divulgació, creació o interpretació musical: Dj’s, flabiolers, xeremiers, ximbombers, castanyeters, guitarristes, certa trompetista de molt bon so, cantautors creant peces del confinament, pares i fills fent música conjuntament, glosadors, poetes, germans tocant al portal del carrer, cooperacions musicals a distància, videoclips amb la cançó ‘duodinamiquera’ de moda, muntatges fotogràfics, armonicistes, Regina Coelis, mestres de música parlant als alumnes i alguns més que em deixo. Enhorabona a tots!!
Pels qui encara no s’han animat, us he apuntat unes quantes idees què, tant de bo, alguna us pugui servir o inspirar:
-Pot ser un bon moment per escoltar i, per què no, estudiar un poc de música a través de qualque instrument. He vist alguns tutorials a les xarxes.
-Estimular musicalment als nadons i als nostres petits de la casa els hi produirà beneficis en el desenvolupament de la inteligència i del llenguatge. La música els/ens acompanyarà tota la vida i els/ens permetrà ser més sociables i col·laboracionistes.
-La cançó és fonamental per conseguir objectius. Si és tradicional tendrem un component cultural afegit.
-El moviment i la dança són indisociables amb la música. Ajudaran amb la psicomotricitat i coordinació dels infants. I en general a sentir i pensar amb la pulsació i el ritme.
-La música ens ajudarà a potenciar la concentració, la memòria, i algunes, a aconseguir un estat de tranquil·litat i relaxació.
-No forçar ni imposar res en matèria musical als petits. Millor anar proporcionant eines i que vagin triant.
- És important veure la música a més d’escoltar-la. Hi ha una infinitat de concerts al Youtube que us esperen. Ens fixarem com es fa la música, les reaccions de l’intèrpret, l’instrument, el feedback del públic... Ja hi haurà temps d’assistir a concerts i espectacles quan tot això passi.
-Saber estar en silenci, valorar-lo, tastar-lo, disfrutar-lo, escoltar els sorolls ambientals que no ens adonam normalment.
Per acabar aquest escrit us apunt, segons uns estudis neurocientífic del professor Jacob Jolig, un ‘top ten’ d’unes cançons pop capaces d’animar a (quasi) qualsevol persona. Segur que ja les heu escoltades moltes vegades (gràcies Ramon Colom!):
1-Don’t Stop Me Now (Queen). 2-Dancing Queen (Abba). 3-Good Vibrations (The Beach Boys). 4-Uptown Girl (Billie Joel). 5-Eye of the Tiger (Survivor). 6-I’m Believer (The Monkees). 7-Girls I Wanna Have Fun (Cyndi Lauper). 8-I Will Survive (Gloria Gaynor). 9-Livin’ on a Player (Bon Jovi). 10-Walking on Sunshine (Katrina and the Waves).
P.S. I parlant de xarxes socials, dedico aquest article a l’infatigable Juanan Fernàndez, gran cuiner i gran mestre. No us perdeu el treball de divulgació online que està fent al Facebook!
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Setmanari Sóller.
De momento no hay comentarios.