L’Institut de Sóller s’apropa cap a Europa

El centre d’ensenyament ofereix programes d’Erasmus a estudiants de Formació Professional i també al professorat a centres estrangers per millorar la qualitat educativa

L’institut Guillem Colom Casasnovas amplia de cada vegada més la seva oferta educativa. A més d’oferir els itineraris tradicionals d’estudis de secundària; Batxillerat i Formació Professional també aposta pels programes d’Erasmus+ i l’obtenció de certificats de professionalitat com a manera de donar més sortides professionals als estudiants de la Vall. L’objectiu que té el centre no tan sols va dirigit a la formació d’alumnes, sinó que també aposta per l’actualització i formació dels docents. Per això, els darrers cursos i programes d’Erasmus s’han dirigit a ambdós col·lectius, sempre amb la finalitat d’aprendre noves pràctiques i sistemes educatius i conèixer un país europeu.

En concret i per aquest curs, es prepara l’estada d’alumnes d’Administració i Gestió, Aprofitaments Forestals i d’Hoteleria i Turisme a Itàlia mitjançant un sistema que permet als estudiants que cursen administratiu o cuina fer pràctiques en empreses a l’estranger, tot i que el centre té convenis de col·laboració amb altres països com Portugal, França o Malta que es poden desenvolupar fins el 2027.

El professor de cuina Juan A. Fernández explica que en altres edicions «els alumnes han fet pràctiques a Malta; Lion; París; Alemania; Anglaterra; Vizenza o Finlàndia. I també som centre de referència d’un IES de Lublin (Polònia) des de fa 15 anys». Des d’allà arriben estudiants polacs d’Erasmus a Mallorca i «nosaltres facilitam els contactes amb empreses i la comunicació». Es tracta d’una experiència «molt recomanable que oferir l’oportunitat a l’alumnat del centre de realitzar estades formatives de qualitat en empreses europees», destaca el coordinador d’Erasmus+, Tomeu Adrover.

Així tot, el director del centre, Óscar Eugenio preferiria que aquest recurs es pogués fer extensiu també a ESO i Batxillerat, com en anys anteriors. «Però la gran preparació de documentació impedeix que l’Institut ofereixi un ventall més ampli de programes». No obstant això, el director no descarta en un futur sol·licitar una altra acreditació per incloure més cursos «perquè aquests programes serveixen per millorar la qualitat de l’educació i internacionalitzar el centre». Si més no, l’oferta d’ampliar coneixements a països europeus es manté per al professorat, mitjançant la metodologia del Job Shadowing o sistema d’aprenentatge per observació que han servit als professionals de l’ensenyament per Islàndia; a les illes de Rodes i Lesbos (Grècia) o a a Dinamarca i Cambridge.

Guia de muntanya

Una de les formacions incloses aquest curs i que actualment només ofereix Sóller és el certificat de professionalitat de Guia per itineraris de baixa i mitjana muntanya. Aprofitant l’excepcionalitat que ofereix el paisatge que envolta Sóller, l’Institut apostà per primera vegada per formar nous professionals relacionats amb les activitats a la natura. En aquest sentit, Eugenio es mostrà molt satisfet amb la proposta «perquè som l’únic centre que ofereix íntegrament les més de 600 hores necessària per obtenir la titulació de guia».

NATIVE