L’economia del Port de Sóller es veu afectada per la baixada turística

Els comerços, hotels i restaurants, en general, estan notant aquests mesos d’estiu menys afluència en comparació a anys anteriors, on els ingressos eren molt superiors

Els carrers de Mallorca, i en concret, els de Sóller, durant els mesos que fa bon temps s’omplen de gent. Locals, residents i turistes conviuen en un mateix entorn que cada vegada pareix que va tornant més petit. El turisme suposa més o manco un 45 % de l’economia total de la nostra illa. Així doncs, és una realitat sabuda que a Mallorca es necessita el capital que deixen els turistes durant la seva visita, unes 13,4 milions de persones l’any passat.

La problemàtica sorgí fa uns anys, quan el perfil del turista que ve a l’illa es transformà, provocant queixes entre els locals, residents i plataformes ciutadanes com SOS Sóller, a causa del seu incivisme i manca de respecte tant al territori com als seus habitants. Així mateix, la massificació també ha suposat un dels motius de queixa, tenint en compte que les Illes Balears i les Pitiüses, el 2024, reberen ni més ni manco que 18.700.000 turistes. No obstant això, aquest any, en el que duem d’estiu, l’afluència de turistes ha baixat considerablement.

Els que han notat més el canvi han estat els comerços, hotels i restaurants del Port de Sóller, acostumats els mesos de juny, juliol i agost a llargues cues i hores extres eternes. Hortènsia, treballadora al Clarel, la tenda de productes de bellesa, cuidat personal i casa, coincideix en el fet que s’ha notat la baixada d’afluència. «Ho notam d’ençà que va començar l’estiu. Encara que sempre tenim gent perquè la nostra clientela no només són estrangers sinó locals i residents, sí que s’ha notat», aclareix n’Hortènsia. «Jo visc a Palma i ho he notat, les cues per venir cap a Sóller i la gent als busos no és la mateixa», afegeix.

Als supermercats també han viscut el canvi. A Sa Botiga des Forn des Port, na Magdalena ho corrobora. Encara que es tracta d’un forn familiar regentat pels veïns del Port de Sóller, troba que «es ven més en l’estiu perquè és quan hi ha més gent». Al Supermercat Pròxim no s’han adonat de res, na Paquita fa més de deu anys que treballa allà i encara que «hi ha dies millors i pitjors, però tenim la mateixa gent de sempre».

El restaurant Sa Paella, que compta amb un parell de taules a més d’un servei per endur, és especialista en un dels plats estrella de l’illa, la paella. «Quan ho hem notat més ha estat al migdia i al capvespre-vespre. S’ha vist sobretot en comparació a l’any passat, que en setembre i octubre vàrem fer molta feina», assegura Sebastián, un dels treballadors longeus del restaurant.

Les tendes turístiques són unes de les principals afectades. Na Maria, de la tenda de souvenirs Terra Endins, considera que «s’ha notat molt en relació a altres anys».

NATIVE