El solleric Francesc Lladó és l’autor d’un estudi que prest veurà a la llum dins la col·lecció de temàtica sollerica Alofre dirigida per Plàcid Pérez i editada per El Gall. Es tracta de l’obra “La lluita per un Sóller que no pogué ser. Noucentisme i nacionalisme al setmanari Sóller, 1911-1915”.
- En que consisteix aquest estudi?
- Després de publicar fa uns anys “El doctor Zero i jo”, un recull dels articles de Miquel Ferrà i Juan al setmanari Sóller aquest nou llibre vol enquadrar aquest personatge i la seva època i entorn social a la vegada que analitza la campanya d’articles de d’opinió que aquest home inicià obrint un debat sobre el model de desenvolupament de Sóller que anà molt més enllà de les nostres fronteres i que posteriorment el setmanari compilà i publicà en la seva totalitat.
- En que consistia aquest debat?
- Bàsicament ell pensava que Sóller era un exemple únic a Mallorca ja que estava format per una societat industrial similar a les catalanes i que per tant Sóller era el nucli d’on havia de sorgir i arrelar el nacionalisme mallorquí. Tot això es va traduir en una campanya en favor de la llengua catalana i el catolicisme social animant els joves a apuntar-se al moviment nacionalista, tot emmarcat també en un missatge de defensa del patrimoni i del paisatge de la Vall.
- I que va passar?
- Doncs que aquests escrits ocasionaren una polèmica en molts mitjans de comunicació, amb opinions a favor i en contra i amb disputes, a vegades dures, sobre la llengua i el nacionalisme. El debat s’estené a aspectes que avui diríem conservacionistes com és ara la conveniència o no de tapar els torrents, etc.
- Qui prenia part?
- Molta gent. Entre els detractors no faltaven els pseudònims i també s’afegiren a la polèmica noms tan coneguts cm Bernareggi, Guillem Colom, emigrants, la lliga d’amics de l’art, etc.
- Ha resultat molt difícil el treball?
- Jo ja havia presentat la meva tesi doctoral sobre Miquel Ferrà i ara he treballat uns dos anys en e llibre llibre. Tot i això he de dir que és una llàstima que a Sóller encara ara no es pugui consultar una col·lecció completa i pública d’aquest setmanari local. Això ha estat el més difícil.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Setmanari Sóller.
De momento no hay comentarios.