El Museu Balear de Ciències Naturals de Sóller va celebrar dissabte, amb un senzill homenatge, un acte en record del pare Francesc Bonafè Barceló en el primer centenari del seu naixement.
El religiós, natural de Biniamar (Selva), va residir durant molts anys al Convent de Sóller des d’on va estudiar i va difondre entre els seus alumnes i el conjunt de la població les riqueses de la flora de Mallorca. El Jardí Botànic de Sóller també va obrir ahir les portes del seu herbari perquè els visitants poguessin veure la col·lecció del pare Bonafé, dipositada en aquesta institució.
En l’acte, celebrat en el Museu de Ciències, van intervenir el professor Guillem Mateu Mateu, oceanògraf i micropaleontòleg, qui va parlar de la figura del pare Bonafè com a persona. El doctor Mateu va ser una persona pròxima al pare Bonafè i un dels que el van animar a publicar la seva coneguda Flora de Mallorca. Mateu es referí a Bonafè com «una persona que imbuïda per l’entorn cultural i científic que a l’època es va viure a la Vall, després d’una primera aproximació al món de les plantes s’hi acostà decididament des d’una perspectiva científica impulsat pel seu amor a la natura i per la seva inquietud per conèixer i estudiar allò que l’envoltava».
D’altra banda, el professor de botànica de la UIB Maurici Mus, va parlar del paper de l’obra de Bonafè en el context d’altres treballs sobre la flora de la Illa. Segons Mus, la flora de Mallorca de Bonafè, tot i haver estat criticada en algun moment per alguns botànics professionals per alguns errors que conté, va suposar un salt qualitatiu important sobre els altres flores conegudes a l’illa, especialment en els aspectes de ser més entenedora per als no professionals i pel seu caràcter divulgatiu.
Ambdós ponents van ser presentats pel doctor Carles Constantino, co-fundador del Museu Balear de Ciències Naturals, el qual també es va referir al pare Bonafè com a «mestre i amic». Constantino recordà com el pare Bonafè «va fer donació del seu herbari al Museu, tot i que després aquesta institució decidí dipositar-lo al jardí botànic per què es fes càrrec de la seva conservació i catalogació».
A l’acte hi assistí un nombrós públic, entre d’ells alguns dels ex-alumnes del pare Bonafè. Per part de la comunitat del Sagrats Cors hi assistiren el germà Rafel Orell i el pare Bartomeu Barceló, el qual va fer també una petita intervenció per parlar de la seva coneixença personal de Francesc Bonafè del qual va dir «jo l’estimava com un germà». També hi varen ser presents els batles de Fornalutx i Selva, Joan Albertí i Joan Rotger, municipi natal de Bonafè; el president de la fundació Jardí Botànic, Andreu Ramis; a més de familiars de l’homenatjat. El batle de Selva, expressà també e nom del municipi i del poble de Biniamar el seu «agraïment» per l’acte en reconeixement al Fill Il·lustre d’aquella localitat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Setmanari Sóller.
De momento no hay comentarios.